Jeg skal være den første til at indrømme at jeg ville udelukkende anvende Linux som styresystem på min computer og såmænd også på arbejdet, hvis det var op til mig.
Nu er det bare sådan at det ikke er op til mig og det hjælper ikke at tude eller blive fornærmet over det.
Jeg har et rimeligt pragmatisk forhold til det på områder som fx mit arbejde, men på hjemmefronten prøver jeg virkelig at holde “rent bord” – når det giver mening.
Grunden til at jeg foretrækker Linux over Windows (eller for den sags skyld MacOSX) er at jeg kan lide filosofien bag Open Source Software (OSS) og at jeg synes at
det er et, på mange måder, mere behageligt system at vedligeholde og så er det lettere at tilpasse min æstetiske smag og jeg slipper desuden for at bekymre mig om antivirus (foreløbigt – men det er en anden historie).
Ud over ovenstående grunde kræver Linux også færre ressourcer af computeren (afhængigt af indstillinger) og jeg har mere kontrol med systemets sikkerhed – OK, Windows7 skulle være blevet lige så sikkert som Linux nu, men det tog dæleme også sin tid… og skyldes vist mest at softwareproducenterne endelig har nosset sig sammen og i større grad droppet at udnytte admin. rettigheder hvor det ikke absolut behøves – jeg stoler stadig mere på Linux’ indgangsvinkel.
Åh ja… glemte næsten at fortælle at selv en tudsegammel printer som fx HP deskjet 720 der én gang har virket i Linux stadig virker i dag – prøv lige at få den til at virke i Windows7.

Nok pladder – til sagen:
Jeg bruger udelukkende Linux til internetbrug, homebanking, tegning, tekstbehandling, billedbehandling og andre seriøse opgaver.
Windows anvender jeg på mit arbejde som fysioterapeut (er ansat i kommunen og har naturligvis ikke indflydelse på mit OS dér).
Desuden spiller jeg lidt på min computer og Windows er altså den mest velfungerende platform til det formål, selvom wine bestemt har gjort store fremskridt og kan anvendes til at installere og spille mange spil uden problemer – det virker desværre bare ikke optimalt i alle tilfælde og livet skal bruges på det der betyder noget for mig i stedet for at rode for meget med problemer der let kan undgåes.
I dag findes der et væld af kvalitesprogrammer der klarer mine ønsker og behov for billedbehandling, tegning, internetbrug, chat, tekstbehandling, ripning af CD og DVD til harddisk samt konvertering (musik til flac på serveren og mp3 på mobilen samt film til matroska, så det fylder mindre på serveren og mine asiatiske film kan ses med eller ude undertekster og jeg kan vælge sprog efter temperement) og afspilning og jeg savner faktisk i dag ikke ét eneste program.
Der er endda en god portion gode spil der afvikles “natively” selvom der bestemt gerne måtte findes flere nyere/store titler.
Kort sagt kan de fleste hjemmebrugere fint klare sig uden Windows og de vil desuden kunne spare mange penge på at beholde den gamle computer nogle år længere og på ikke at investere i antivirus, office pakke og billedbehandling.

En af de størte argumenter for mig er desuden at jeg kan opdatere både Linux styresystemet og ALLE mine installerede programmer på én gang!

I Linux håndteres installation af et centralt program der henter alle programmerne fra en server og let kan hente alle opdateringer i ét hug – omtrent som windows opdaterer sig selv, men meget smartere. Hvorfor er det smartere?

Fordi det fx efter en frisk installation IKKE henter alle 889 opdateringer der er indløbet de sidste 2 år og installerer dem alle i kronologisk rækkefølge selvom modul X måske er blevet opdateret 5 gange hentes kun den sidste version og installeres i stedet for at hente og installere 4 komplet unødvendige opdateringer (jo – det gør Windows…. i hvert fald til og med Vista).

Skal jeg være HELT ærlig så kunne jeg faktisk undvære Windows helt og spare pladsen på min bærbares harddisk til andet sjov, men jeg gider, som nævnt ikke rode så meget med wine for at få mine spil til at virke tilfreddstillende (Jeg kunne jo også nøjes med de spil der virker “natively” på Linux… meeen – nix).

Jeg er da ikke blind for at der er nogen derude som reelt ikke kan undvære Windows pga. et eller andet program eller hardware der ikke er understøttet i Linux eller ikke kører i Wine –
Fair nok… så brug Windows! Men lad være med at piv over malware eller at din kun 3 år gamle printer ikke er undestøttet af den nyeste Windows version.
Så lover jeg at lade være med at pive over at mit favorit spil ikke virker optimalt i wine 😉

P.S. Min bedre halvdel er uddannet datamatiker og benytter Vista på sin bærbare med, sædvanligvis, stor tilfredshed og ville ikke undvære Onenote (en del af MS Office).
Hun har det fint med at jeg kører Linux på vores server 😉

Jeg har mere på hjertet på det område, så det bliver nok ikke sidste indlæg om emnet.
Jeg vil lige afslutte med et screenshot af mit nuværende skrivebord:

Mit simple skrivebord

Reklamer